...

HEMLIGHETEN ATT TILLAGA DEN GODASTE KYCKLINGEN #1

Tillaga den godaste kycklingen, varje gång - Macro Meals hemlighet

Hemligheten – Att tillaga den godaste kycklingen #1

En av de vanligaste frågorna som vi får på Macro Meals är, vad är hemligheten bakom att vi alltid får kycklingen så saftig och god. Många undrar om vi använder sousvide-teknik för tillagningen. Men svaret är enkelt, och det finns några saker som skiljer vår tillagningsmetod från hur många tillagar den hemma.

Med dessa enkla tips kommer du också att kunna tillaga den godaste och saftigaste kyckling någonsin.

För oss på Macro Meals är hälsoaspekterna av själva tillagning lika viktiga som själva råvaran. Förutom att vi bara använder kyckling som är uppfödd utan antibiotika, är själva tillagningen också viktig för oss. Hur maten tillagas spelar en avgörande roll för att bevara dess näringsvärde. Vid för höga temperaturer som ofta blir när maten steks riskerar råvaran att tappa en del viktiga vitaminer och samtidigt utsätts den för onödigt fett som behövs vid stekning.
Därför gör vi så här, enligt nedan 3 steg:

 

Tillagar i ugnen, i stället för i stekpannan

Vi ugnstillagar alltid bröstfiléerna i ugnen. Detta gör skillnad när det kommer till saftighet och konsistens eftersom den får tillagas långsamt på en jämn temperatur vilket hjälper till när man vill ha ett saftigt resultat.

 

Använder alltid en temperatursticka

En grilltermometer/stektermometer är oumbärlig när det gäller att säkerställa att köttet är perfekt tillagad och våra ugnar har såklart inbyggda stickor, vilket det gör att det ännu enklare. Vi låter innertemperaturen nå cirka 75°C för att säkerställa att den är tillräckligt tillagad och ändå behåller saftigheten innan de går vidare in i en Blast Chiller.

 

Snabbkyler med en Blast Chiller

Efter att kycklingen nått rätt temperatur går den omedelbart in i en Blast chiller, där den snabbt kyls ner till 3-4°C. Denna metod minimerar att kycklingen eftergår jämfört med den traditionella stekpannetillagningen med för hög temperatur.

 

Hemligheten att tillaga den godaste kycklingen är enkel: Långsam tillagning tillsammans med en termometer

Oavsett om du väljer att tillaga dina filéer i stekpannan eller i ugnen så är en termometer en liten investering som kommer hjälpa dig i din matlagning. Förslagsvis väljer du en med digital med vajer som du kan använda både i ugn och till stekpanna. Matlagningstermometer, stektermometer, tempsticka eller grilltermometer, kärt barn har många namn. Dessa finns att köpa nästan överallt och kostar ca 100-200kr, tex på Clas Ohlson.

När du lagar mat hemma har du förmodligen inte tillgång till en Blast Chiller, vilket gör att du kan stoppa tillagningen precis när innertemperaturen passerat 72°C.

Beroende på tillagningssätt och temperatur kommer den att fortsätta gå upp några grader. Vi alla har såklart olika referenser på hur vi är van att äta vår kyckling men målet är att undvika att “döda” den igen, i stekpannan på högsta värmen, vilket ofta leder till att den blir torr invändigt.

Efter att köttet har tillagats är det viktigt att låta den vila några minuter innan den skärs upp. Detta ger köttsaften tid att fördelas jämnt genom köttet, vilket resulterar i en saftigare och mer smakrik upplevelse.

Genom att använda dessa enkla tekniker kan du inte bara laga kyckling på ett sätt som bevarar dess näringsvärde, utan också skapa en maträtt som kommer att bli ett samtalsämne vid middagsbordet. Njut av din perfekt tillagade och saftiga kyckling – ett mästerverk varje gång.

 

Bon appétit!

 

Kyckling är en mager och näringsrik proteinkälla med många hälsofördelar, vilket främjar muskeluppbyggnad och mättnad. Dess låga fetthalt och höga proteininnehåll gör den till ett utmärkt val för viktminskning. Den är också rik på vitamin B, särskilt niacin och B6, som stödjer energiproduktion och nervsystemet. Dessutom innehåller kyckling selen, en antioxidant som stärker immunförsvaret. Mångsidig och lätt att tillaga, kyckling passar i olika rätter och erbjuder ett hälsosamt och välsmakande alternativ av proteinkälla.

SHOPPING BAG 0