Komplett guide: Nollpointsmat - Allt du behöver veta - Tips för snabb viktnedgång

Att äta hälsosamt och gå ner i vikt kan kännas komplicerat. Många söker sig idag till koncept som att räkna poäng och ”nollpointsmat” – vilket är livsmedel som sägs att du kan äta hur mycket du vill av utan att det påverkar din viktnedgång. Men hur fungerar detta egentligen, och är det rätt väg att gå för att nå en hållbar viktnedgång?
I denna artikel utforskar vi vad nollpointsmat är, hur det används och andra sätt att tänka kring viktnedgång. Vi ger dig praktiska tips, en lista på nollpointsmat och berättar mer om hur du får ditt viktmål så snart som möjligt!
Vad är nollpointsmat?
Nollpointsmat är en kategori av livsmedel som ofta används inom olika kostprogram / appar för att förenkla viktnedgången. Ofta är dessa livsmedel så pass kalorismarta att dem sägs kunna ätas utan att det påverkar det dagliga energiintaget nämnvärt.
Exempel på nollpointsmat kan inkludera,
– Magert protein såsom kycklingbröst, ägg eller fisk.
– Grönsaker som broccoli, blomkål, spenat eller gurka.
– Frukt som äpplen, bär och citrusfrukter.
– Baljväxter såsom linser eller bönor.
Hela poängen med nollpointsmat är att dessa livsmedel anses så pass bra att du slipper registrera det i appen. Syftet med poängsystem överlag är att ge dig friheten att äta mer av de du vill utan att behöva ha koll på kalorier och makronutrienter (protein, kolhydrater och fett). Även om nollpointsmat kan ätas i större mängd utan att det påverkar ditt energiintag lika mycket som andra livsmedel, är det fortfarande möjligt att överäta. Vilket kan bromsa in, eller förstöra din viktminskning helt.